top of page

“פשיטת רגל היא לא המוצא האחרון לבעלי עסקים שנקלעו לחובות”


בעלי עסקים רבים נוטלים הלוואות לצורך קידום העסק, אך לא מצליחים להחזיר אותן ונקלעים לסחרור כלכלי שעלול להביא לאובדן מקור הפרנסה שלהם. עו”ד אורלי שטרית מסבירה כיצד ניתן להיכנס לתהליך חדלות פירעון – תוך שמירה על ניהול ותפקוד העסק

א’, בן 52 מתל אביב, היה בעל עסק בתחום הנגרות – אך בעקבות הלוואות שנטל נקלע לחובות בהיקף של מיליון שקל, ועמד לאבד את העסק ולהיכנס לתהליך של פשיטת רגל אישית. אך א’ החליט לא לוותר ופנה לעורכת דין המתמחה בתחום, שהחלה עמו תהליך חדלות פירעון ועיכוב הליכים, והגישה בשמו בקשה להמשך תפעול העסק – כשהיא מגובה בתוכנית מסודרת, המעידה על כך שהוא יוכל להמשיך לעבוד ולשלם את החובות, אם יאפשרו לו.

א’ קיבל אישור להמשיך בפעילות העסקית – וכיום הוא משלם את החובות וגם מתפרנס בכבוד, כשלראשונה זה זמן רב, הוא נהנה מיתרת זכות בחשבון הבנק.

“בעלי עסקים עצמאיים רבים נקלעים לחובות לאחר שנטלו הלוואות לצורך הקמה ופיתוח של העסק, וכתוצאה מכך נקלעים למצב שבו אין באפשרותם לעמוד בהתחייבויות – כשהמוצא היחיד העומד בפניהם הוא הליך של פשיטת רגל, שכרוך באובדן העסק – מקור הפרנסה שלהם, שעבורו עבדו כה קשה”, אומרת עו”ד אורלי שטרית, שטיפלה בעניינו של א’.

“לא פעם, החשש מכך מכניס אותם לסחרור כלכלי של עוד ועוד הלוואות שאותן לא יוכלו להחזיר, מה שרק מחמיר את המצב. רבים מהם כלל לא יודעים שבאפשרותם להמשיך לשמור על העסק בבעלותם, כמקור פרנסה, ולנהל אותו גם תוך כדי התהליך של פשיטת הרגל. בגלל חוסר הידע הזה, הם מאבדים שליטה גם בעסק – וגם בחשבון הבנק שלהם, הפרטי והעסקי”, היא אומרת.

"בעלי החוב לא יכולים להגיע לחייב וללחוץ עליו"

עו”ד שטרית מסבירה כי ניתן להגיש בקשה מיוחדת לממונה על חדלות הפירעון, שתציג את האופק הכלכלי של העסק במטרה לשכנע אותו כי קיימת הצדקה כלכלית לקיומו, וכי עדיף לאפשר לבעליו להמשיך לתפעל אותו כך שייצור עבורו הכנסות – וכך יוכל לשלם את חובותיו, וגם להתפרנס בכבוד.

“למעשה מדובר בפיתרון שהוא מצוין לכל הצדדים. השאיפה של הממונה היא שהחייב ישלם את חובותיו ולא יפשוט את הרגל, וגם שהוא יעבור תהליך שיקום כלכלי כדי שלא יהיה לנטל על החברה – ולכן יש פה אינטרס משותף”, מסבירה עו”ד שטרית. “את האינטרס המשותף הזה חשוב להציג באופן מקצועי ונכון בעזרת עורך דין מנוסה בתחום, שיהיה גם הכתובת של בעלי החוב מאותו הרגע. כך, הלקוחות מקבלים גם שקט נפשי שהוא קריטי בתהליך של שיקום העסק, הצעדתו קדימה והחזרת החובות”.

"פתרון שישקם את העסק לאורך זמן"

עו”ד אורלי שטרית, העוסקת זה יותר מעשור בתחום החייבים, מסבירה כי “אני מקפידה על שיקוף המצב האמיתי לחייב, וחותרת למציאת פתרון שישקם אותו לאורך זמן – בלי להסתפק בדרך הקצרה והנוחה שמאפשרת פתרון זמני ולא יותר. אני מלווה את הלקוח מקרוב – ומפקחת עליו באופן שוטף כדי לגלות את ההתפתחויות בעסק בזמן אמת ולהגיב מהר, במקום בדיעבד, כשלפעמים בלתי אפשרי כבר לתקן טעויות שנעשו לפני שבועות או חודשים.

“כחברה בוועדת ההוצאה לפועל של לשכת עורכי הדין, יש לי היכרות מעמיקה עם התחום והבנה של דרכי הפעולה בו. בנוסף, כאמור, אני מקפידה על ליווי צמוד של לקוחותיי ויש לך בעיניי השפעה על הצלחת התהליך – ואכן, הגעתי לאחוזי הצלחה יוצאי דופן בהשגת הסדרים בנושא חדלות פירעון ופשיטת רגל, תוך שיקום כלכלי של החייב.

“אני רואה לא פעם בעלי עסקים שנקלעים למצב כזה, ומרוב פחד וחוסר אונים טומנים את הראש בחול ולא פועלים למציאת פתרון. מצב זה יוביל בהכרח להגדלת החובות ואיבוד שליטה מוחלט גם בעסק וגם בבית. אך חשוב לי שיידעו כולם שיש פתרון שיסייע להם להותיר את החובות מאחוריהם מבלי לאבד את העסק”.

bottom of page